Domotica keuze is gemaakt

Wij hebben deze week de knop doorgehakt en gekozen voor het  Domotica systeem voor ons huis. De volgende criteria zijn voor ons van belang geweest bij de keuze;
1. Geïntegreerd energiemanagement (stroom verbruik en productie)
2. Slimme aansturing van het verlichting.
3. Alles centraal vanuit onze meterkast.
4. Slimme aansturing van de screens.
5. Slimme aansturing van de ventilatie.
6. Kosten effectief.
7. Mooie uitstraling van schakelmateriaal.
8. Alles te bedienen vanuit een centrale touchscreen.
9. Alles te bedienen met iPhone, iPad en Android smartphones.

Uiteindelijk heb  ik een “short list” gemaakt van drie oplossingen.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor Niko Home Control wegens het geïntegreerd concept. Het systeem vervangt een groot deel van de traditionele Electra installatie (alle aansturing van schakelaars, motoren en sensoren zal via dit systeem lopen).

Het betekent dat ik overal extra EIB bus kabels moet leggen om het schakelsysteem aan de meterkast te koppelen. EIB bus kabel is een groene kabel met 4 aders van 0,8mm om de 24V aansturing door te geven van het centrale systeem en de sensoren/ schakelaars.

Tip – EIB kabel is relatief duur in Nederland (breed gebruik van Domotica is nog steeds in de kinderschoenen) maar als je slim inkoopt in Belgie of Duitsland kan je hetzelfde product halen voor het helft van de kosten hier. (€ 60 i.p.v € 120 per 100m bijvoorbeeld) Kijk op www.eibmarkt.com of www.tibo-elektro.be bijvoorbeeld. Vergeet niet meteen de EIB busklemmen te bestellen (googelen op Gira 059500).
Tip – Bestel geen halogeen buskabel want dat verhoogt de aanschaf prijs met factor 2 en is niet nodig voor een normale huisinstallatie. “Halogeen” is EIB-H(St)H 2x2x0,8 en “niet-halogeen” is EIB-Y(St)Y 2x2x0,8.

Je kunt ook voor afstanden onder de 100M UTP  Cat 5E bekabeling gebruiken maar ik heb voor de buskabel gekozen omdat het een verbeterd verbinding biedt. Is straks ook makkelijker te monteren geloof ik. Vanaf de controllers en actoren binnen het meterkast naar de lichtpunten gaat uiteraard normale elektra draad met een ader van 2,5mm (wegens de 230V)

Wij willen met Niko het hele huis uitrusten, dus heb ik ook voor Niko schakelmateriaal gekozen. Het design range “Intense” heeft een moderne uitstraling tegen een redelijke meerprijs op de standaard lijn. De controllers van Niko Home Control zijn allemaal DIN-rail modellen en passen goed in mijn keuze voor een Hager Vision MM verdeelkast. Persoonlijk vind ik de installatie techniek wel mooi van de modules, zijn hebben een geïntegreerd verbindingsbrug tussen alle modules dus wordt het aantal losse bedrading binnen je meterkast is verminderd. Less is more 😉

Later in het bouwproces zal ik je meer op de hoogte brengen over het traject met aansluitschema’s en praktijk voorbeelden.