Terugverdientijd zonnepanelen

zonne-energieVoor de terugverdientijd van zonnepanelen geldt de volgende vuistregel: Gemiddeld is de terugverdientijd  inclusief installatie 8-9 jaar (zonder subsidie). En 7-8 jaar als je de installatie van de zonnepanelen zelf doet.

Als je, net als wij, altijd op zoek bent naar manieren om zo milieuvriendelijk (en voordelig) mogelijk te leven, denk je al snel aan de installatie van zonnepanelen zodat je gebruik kunt maken van schone energie. Maar dat is wel een flinke investering en dan wil je natuurlijk weten hoe snel je die investering er uithaalt. Wij hebben daar ons destijds even goed in verdiept en hebben heel veel gehad aan een website over zonnepanelen.

Veel factoren zijn van invloed op de terugverdientijd van zonnepanelen; de hoeveelheid zonuren, de richting van je dak en de hoek van de zonnepanelen bijvoorbeeld. Ook maakt het verschil of je subsidie krijgt of niet, hoe groot je dak is (en dus hoeveel en welke soort panelen je kunt plaatsen). Ook hele simpele dingen zijn van invloed; staat er een boom bij je huis die veel blad verliest op je dak? Maak je de panelen regelmatig schoon en bladvrij?

Maar, kort gezegd kun je stellen dat de terugverdientijd af hangt van hoeveel je zonnepanelen opbrengen en hoeveel energie je verbruikt; een kwestie van simpel optellen en aftrekken. Gemiddeld verdien je zonnepanelen in 8 à 9 jaar terug, maar die tijd kun je dus wel verkorten door te zorgen voor optimale omstandigheden voor jouw persoonlijke omstandigheden.