Bakstenen

In februari 2011 hebben we, samen met vele andere bouwmaterialen, een baksteen uitgekozen. Bij tweede inspectie vonden we deze echter te bont en kwam het totaal beeld niet overeen met het beeld dat wij voor ogen hebben.

Er moest dus een nieuwe steen worden uitgekozen.

De steen moest passen bij de stijl van het huis (Belgisch landhuis), mocht niet te donker zijn, moest een iets verweerd uiterlijk hebben en…ook niet onbelangrijk….moest binnen budget passen.

Als laatste had de welstand bepaald dat we mochten kiezen uit; lichtbruin, rood/bruin en donker bruin.

Je snapt dat dit alles onze zoektocht niet gemakkelijker heeft gemaakt !

Ik heb bezoeken gebracht aan showrooms in Assen, Raalte en ’t Harde en ben daar overal zeer goed geholpen, maar de juiste steen kon ik niet vinden. De stenen die ik mooi vond waren altijd –ruim- buiten budget en de stenen binnen budget voldeden nèt niet aan mijn ideaalbeeld.

Ik was op een gegeven moment in dusdanige ‘paniek’ dat ik rond ben gaan rijden om bij nieuwbouwwoningen aan te bellen en de bewoners te vragen naar hun steenkeuze en leverancier.

Alhoewel ik deze methode kan aanbevelen, bracht een bezoek aan de showroom van Aberson in Zwolle (4 dagen voor de deadline!!) de uitkomst.

Geholpen door een verkoper en een stenen-deskundige, werd ik geattendeerd op een licht bruin/rode baksteen met een verweerd uiterlijk. Een steen die mij meteen kon bekoren.

Daarnaast bleek deze steen voorzien van een cradle-to-cradle certificaat ! De fabriek hergebruikt alle afvalmaterialen om nieuwe stenen te maken, het verontreinigde water wordt gezuiverd en opnieuw gebruikt en de energie die nodig is wordt opgewekt door zonnepanelen.

Kleur goed…uitstraling goed…en ook nog eens duurzaam….wij  hadden de juiste steen gevonden !!!

Een paar dagen later heeft de Welstand de steen goedgekeurd en inmiddels zijn er 21.500 bakstenen besteld.

Het heeft ons veel tijd en frustraties gekost, maar uiteindelijk hebben we de juiste steen gevonden. Ik adviseer iedereen dan ook stug door te zoeken naar datgene dat je voor ogen hebt en vooral niet op te geven. Uiteindelijk loont het de moeite !