Project Lage-Energie Woning

In onze vorige -slecht geisoleerde- jaren 60 woning, maakten we gebruik van een prachtige Tulikivi spekstenen kachel van 2500 kilo om de benedenverdieping te verwarmen. Door het gebruik van de kachel maakten we kennis met medegebruikers, veelal uit Belgie, die naast het gebruik van deze zuinige en CO2 neutrale kachel, nog veel verder gaan in het terugdringen van de CO2 en het energieverbruik. We raakten steeds enthousiaster over de verschillende manieren van energiebesparing en hebben steeds gekeken hoe wij dit in onze oude woning konden toepassen. We hebben helaas moeten concluderen dat onze mooie, maar oude, woning, niet geschikt was voor alle energiemaatregelen die wij graag wilden doorvoeren.

In maart 2010 bood de Gemeente Raalte ons de gelegenheid om een kavel te kopen en een vrijstaande woning te bouwen. Daar hebben we niet lang over na hoeven denken en de eerste stap was gezet. Helaas bleek er aan de kavel en het te bouwen huis een hele lijst met welstandseisen vast te zitten. Een LEW of PH (Passief Huis) te realiseren gaat het gemakkelijkst op een kavel waaraan geen welstandseisen worden gesteld. Zodoende kan je het huis optimaal richting de zon zetten, het hele huis onder 1 kap plaatsen en optimaliseren. Op onze kavel zitten zoveel resticties, dat we ons in het begin wel hebben afgevraagd of we hieraan moeten beginnen, maar uiteindelijk heeft het ons gesterkt in de mening dat ook een LEW gebouwd kan worden dat aan al deze regels voldoet.

De welstand van de Gemeente Raalte heeft ons o.a. de volgend eisen opgelegd ; nokhoogte – goothoogte- dakhelling- gevelbekleding – kleur van het dak – kleur van de gevelstenen  – kozijnen van hout of iets dat hierop lijkt – etc…. Het huis mag qua ontwerp ook niet te veel afwijken van de aangrenzende woningen!

Bij een LEW of PH is het zeer belangrijk rekening te houden met de zon. Dit is een natuurlijke warmtebron die in het voor-, najaar en in de winter de woning zal meeverwarmen. We hebben ervoor gekozen om de woonkeuken, voorzien van een grote glazen pui, op het zuidoosten te plaatsen. Hierdoor maken we overdag, wanneer we het meest in de keuken verblijven, optimaal gebruik van de zonnewarmte. In de namiddag schijnt de zon in de woonkamer en zal ervoor zorgen dat we ook ’s avonds van deze gratis warmte kunnen genieten. De ‘dichte’ ruimtes, garage en bijkeuken, zijn gesitueerd op het noorden. Dit zijn geen leefruimtes en hebben als zodanig geen extra warmte nodig. (de WTW-unit zorgt automatisch dat deze ruimtes nooit kouder dan 18 graden zijn!)

Ook binnen in de woning hebben we rekening gehouden met het energie-concept. De ‘warme’ slaapkamers van de kinderen, hebben we boven de woonkamer en woonkeuken geplaatst. Door de WTW (Warmte TerugWin unit) zal het nooit koud zijn en door de ligging boven de warme woonkamer, hoeft er geen verwarming gebruikt te worden wanneer de kinderen op hun kamer spelen/studeren.

Door alle isolatie zal er in de winter geen warmte verloren gaan uit onze woning. In de zomer, daarintegen, moeten we ervoor waken dat er niet teveel zonnewarmte in onze woning binnendringt, want die gaat er dan niet meer gemakkelijk uit. We zullen dus alle zongerichte ramen van zonnewering moeten voorzien.

Het stalen frame van ons huis zorgt voor een holle wand, waar isolatie in wordt geplaatst. Deze muren zijn iets gehoriger dan een stenen muur en om hier rekening mee te houden hebben we een kleine logeerkamer geplaatst tussen de beide grote kinderkamers en een kleine badkamer tussen een van de kinderkamers en de ouderslaapkamer. Hierdoor heb je het minst hinder van elkaar.

 

Over de techniek en de domotica is uiteraard heel erg veel nagedacht. Om hier een goed beeld van te krijgen zijn we meerdere keren naar Belgie gereden om beurzen te bezoeken en om naar ‘open-deuren dagen’ te gaan. Dit zijn dagen waarop eigenaren/bouwers van LEW’s of PH’s hun huizen tonen en erover vertellen. Hierdoor krijg je een goed inzicht in de verschillende manieren van bouwen en kun je  uit eerste hand ervaringen horen. Ook ons huis zal in de toekomst te bezoeken zijn tijdens soortgelijke op open-dagen. Daarnaast is het mogelijk om via onze bouwer (OK Huis) en de installateur van onze pelletketel (R&WE) een afspraak te maken om onze woing te bekijken.

(meer info over de techieken staat elders op de site)

 

We hebben gekozen om met onze woning en onze manier van bouwen (staal-frame) naar buiten te treden, omdat er in Nederland nog veel te weinig bekend is omtrent het duurzaam en energiezuinig bouwen. Een project als de onze heeft heel veel denkwerk vereist (soms ook slapeloze nachten) en onze kennis willen we daarom graag doorgeven, zodat hier weer van wordt geleerd.

 

Op dit moment (februari 2011) hebben we alle belangrijke beslissingen genomen en zijn we hier en daar aan het “fine-tunen”. We zien nog steeds punten die verbeterd kunnen worden (verwarmingspompen die nog zuiniger kunnen, speciale modules die kunnen worden toegevoegd aan de ketel, verbeteringen aan triple glas, etc.) en willen daar ook in de laatste maanden mee bezig gaan.

 

We willen als laatste graag benadrukken dat het bouwen van een LEW als de onze niet meer kost als een soort gelijke vrijstaande woning. Wij hebben echter gekozen voor bepaalde technieken die duurder zijn dan een standaard oplossing. Hierdoor hebben we keuzes moeten maken, wat o.a. inhoud dat wij op dit moment minder geld besteden aan de inrichting van de keuken en de badkamers. Daarintegen krijgen we een zeer comfortabel huis met hele lage energiekosten !